Bin-borden moeten in het Nederlands

Op 29 september 2007

«Onzin», vindt de oppositie. «Wie 's nachts met malafide bedoelingen door onze wijken rijdt, heeft heus geen inburgeringscursus achter de rug.» De politie wijst erop dat de borden op vraag van de bewoners in het Engels zijn opgesteld.

 «Secured zone», «crime-watch» of «we watch you». In Zulte is het opschrift van de borden van buurtinformatienetwerken de inzet van een hevige discussie tijdens de gemeenteraad. Het punt werd gelanceerd door Sofie Dierick (N-VA). Dat er vandaag nog borden in het Engels staan, is volgens N-VA een inbreuk op de taalwet. De oppositie van Vld Open reageert furieus. «Dit is gewoon onzin. Vlaams nationalisme op zijn slechtst», haalde Herman De Vos zwaar uit. «Iemand die het op onze woningen gemunt heeft, gaat heus niet eerst een inburgeringscursus volgen.»

 Bij de politie wordt verwonderd gereageerd. «Vroeger kregen we hier nooit opmerkingen over»,  zegt hoofdinspecteur Filip Beyens. «Integendeel, sommige borden zijn net op vraag van de bewoners in het Engels opgesteld omdat we vrij vaak geconfronteerd worden met internationale bendes. We zagen dan ook geen graten in Engelstalige borden. Voor ons staat het doel dat we willen bereiken voorop», zegt Beyens. «Misschien heeft men gelijk en druist het in tegen de taalwet. Nu, we gaan geen nieuw Brussel-Halle-Vilvoorde creëren. Als de gemeenteraad dat zo wil, zullen de borden aangepast worden.»

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is