Gemeenteraadslid ruimt zelf sluikafval op

Op 16 april 2011

Sluikstorten terwijl er een gratis containerpark is, wie doet zoiets?

Sofie Dierick is, behalve echtgenote en moeder, ook gemeenteraadslid (N-VA), compostmeester, promotor van de zwakke weggebruiker, initiatiefnemer van de paddenoverzetten en lid van vzw Natuurlijk Zulte. Bovendien heeft Dierick oog voor een mooi stukje natuur. Het stak haar dan ook dat er zoveel afval langs de Zultse wegen ligt.

Twaalf grote zakken

Afgelopen weekend was de maat plotseling vol voor het gemeenteraadslid. 'Ik kon het plotseling niet meer verdragen om overal hoopjes sluikafval te zien liggen. Ik besliste om mijn eigen straat, de Zandweg in Machelen, op te ruimen. Snel werd duidelijk dat ik de klus onderschat had. Te voet was het werk onhaalbaar en daarom moest ik mijn auto voorrijden. Na een kleine tweeuur werken was de 'buit' binnen: twaalfgrote huisvuilzakken, glas en redelijk wat metaal (kookpotten, motorstukken, haken en een weegschaal). Maar ook sloopafval, isolatie, stukken golfplaat en buizen, rolluiken en muurpleister.' Dierick heeft het ingezamelde afval zelf naar het containerpark gevoerd.

'Je moet maar durven'

'Nogal wat mensen hebben me aan het werk gezien: sommigen steunden me voluit, anderen keken verbaasd toe. Ik wil met mijn spontane actie aantonen dat sluikstorten onaanvaardbaar is en dat er nog mensen zijn die wel bekommerd zijn om Moeder Aarde. Ik hoop vooral dat de boodschap doordringt tot bij de sluikstorters zelf. Met een gratis containerpark in de buurt, is er geen enkele reden om afval langs de weg te dumpen. In dit geval gebeurde het zelfs in een vrij drukke straat,  je moet maar durven'.

Sofie Dierick heeft het sluikstort-probleem in haar straat aan de gemeente gemeld en ze heeft de buren gevraagd om een oogje in het zeil te houden, ook 'snachts.' Als we één of meerdere daders betrappen, zal ik zelf hun namen doorgeven, zodat niemand in de wind moet staan', zegt ze.

Opvallend is ook dat er meer afval langs de kant van de weg wordt gedropt in een periode dat meerdere Zultse verenigingen deelnemen aan een grote zwerfvuilactie met steun van de gemeente. 'Vorige week nog haalden we met zesgroepen twintigaanhangwagens afval op binnen een deel van Zulte', zegt Dierick.

Wie meer informatie heeft over sluikstorters, mag die altijd aan Dierick melden via 0479-29.60.64.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is